Europe's Rail FA5 - TRANS4M-R
Detta forskningsprogram syftar till att utveckla teknik och marknadsförutsättningar för godstrafik på järnväg i Europa.
Projektnamn: Europe's Rail FA5 - TRANS4M-R
Projektledare: Behzad Kordnejad , Transportplannering
Deltagande parter KTH: Ingrid Nordmark, Boban Djordjevic, Niloofar Minbashi, Carlos Casanueva, Mohammad Al Mousa
Deltagande universitet/företag/aktörer: KTH Kungliga Tekniska Högskolan, DB Cargo, ADIF, RENFE, Trafikverket, Lindholmen Science Park, Luleå Tekniska Högskola, Chalmers, RISE, Hitachi, INDRA, HACON, GTS, PROSTEL, CEIT, PRORAIL, TWENTE
Projektperiod: December 2022-2026
Finansiering: Trafikverket
En innovativ komponent som ägnas mycket analys åt i projektet är en ny typ av koppel, Digital Automic Coupling (DAC), för att automatiskt koppla på och av rullande materiel i ett godståg både fysiskt (den mekaniska anslutningen och luftledningen för bromsning) såväl som digitalt (elkraft och dataanslutning). DAC anses därmed utgöra en möjliggörare för andra innovationer i syfte att uppnå ökning av effektivitet och transparens i godstrafik på järnväg.
Andra frågor är självkörande godsvagnar, datadelning inom godstransportkedjor samt sömlösa transporter, som avser järnvägstransporter utan avbrott för till exempel gränskontroller och andra operationella stopp. Spårbunden tillståndsövervakning via s.k. ”Standardised European Checkpoints/Intelligent Video gates” analyseras och anses vara en viktig komponent för att uppnå sömlösa transporter.